“1 Aralık Dünya AIDS Günü” kapsamında Yalova Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ve YÜKAM işbirliği ile “Dünya AIDS Günü Farkındalığı” etkinliği düzenlendi.
Rektörlük Binası Konferans Salonu’ndaki farkındalık eğitimi programı, Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Derya Güroy’un katılımıyla gerçekleşti. Yalova Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Uzm. Dr. Sultan Aydın’ın konuşmacı olduğu farkındalık eğitim programında, YÜKAM Müdürü Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay da “Türkiye’de HIV/AIDS ile Yaşayanların Çalışma Hayatında Karşılaştıkları Zorluklar” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Etkinliğin açılış konuşmasında AIDS hastalığını taşıyanları dışlamak yerine, topluma kazandırmanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Derya Güroy, “Bugün, önemli bir farkındalık günü ancak bizler hastalıklara karşı bir gün değil, her gün bilinçli olmak zorundayız” diye konuştu.
“Vücudun Savunma Gücünü Yıkıyor”
HIV/AIDS virüsü hakkında bilgiler veren Sultan Aydın, “Bu virüs vücudun savunma gücünü zayıflatıyor ve yıkıyor. Sonunda ise normal koşullarda tedavi edilebilen hastalıklar, savunma gücü yetersiz kaldığı için tedavi edilemiyor” dedi. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2017 verilerine göre dünyada 36.7 milyon HIV virüsüne sahip olan kişi olduğunu belirten Aydın, hastalığın belirtilerini ateş, farenjit, deri döküntüleri, kas ve eklem ağrısı, ishal, baş ağrısı, bulantı ve kusma, karaciğer ve dalak büyümesi olarak sıraladı. Klinik bulguların HIV enfeksiyonuna özgü olmayıp oldukça değişken olduğunu söyleyen Aydın, erken tanı ve tedavinin önemine de vurgu yaptı. HIV virüsünün olası bulaşma yolları ile tanı, tedavi ve korunma yöntemlerine değinen Sultan Aydın, HIV testinin gerekli görülen her basamaktaki sağlık kurumlarında uygulanabileceğini ve test sonuçlarının aynı gün içinde alınabileceğini söyledi. Ülkemizde HIV hastalarının sayısının artmaması için HIV’den korunmayı öğrenmek gerektiğini belirten Aydın, HIV/AIDS sebebiyle sağlık kuruluşlarına başvuran ve testlerini yaptıran hastaların kimliğinin kodlandığını ve bu kişilerin bilgilerinin gizli tutulduğunu söyleyerek sözlerini tamamladı.
“Engeller Sevgiyle Ortadan Kalkar “
Uzm. Dr. Sultan Aydın’ın ardından söz alan YÜKAM Müdürü Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay ise HIV/AIDS hastalığına sahip olanların çalışma hayatında yaşadıkları zorluklar hakkında bir sunum gerçekleştirdi. HIV/AIDS ile yaşayan kişilerin doğru tedavi ve bakıma ulaşmasının önünde duran en büyük engelin; dışlanma, ifşa olma, işten atılma ve iş bulamama gibi korkular olduğunu söyleyen Prof. Dr. Oktay, “Bu hastalığa sahip olanlar, tanı ve tedavi için toplumdan dışlanmamalı ve cesaretlendirilmeli. Çünkü bütün engeller sevgiyle ortadan kalkar” diye konuştu.