Yalova Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜKAM), Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında “Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele” başlıklı bir panel düzenledi.
Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleşen panel, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Yalova Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar ve Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Jülide Güner başta olmak üzere çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’ın moderatörlüğündeki panele konuşmacı olarak ise Yalova İl Müftüsü Turgut Açari, YÜKAM Müdürü Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Yalova İl Müdürü Faruk Uysal katıldı.
Açılış konuşmasında kadına şiddeti önleme konusunda bir farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirten Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, “Şiddet, güçlünün güçsüze karşı üstünlüğünün istismarına dayanan psikolojik bir hastalıktır. Sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın sorunu olan şiddet konusu, insanileşme ve insani değerleri özümseme bakımından geride kalmış kişilerin kendilerini ispat etmek üzere ortaya koyulan bir vahşettir. Bu konu, kadınların değil, erkeklerin sorunudur. Bu nedenle bizler, erkekleri bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapmalıyız. Fakat her şeye rağmen biz sağlam değerlere sahip bir milletiz. Bu nedenle bu sorunu çözeceğimize inanıyorum” diye konuştu.
“Kadına Yönelik Şiddet Küresel Bir Problemdir”
Kadına yönelik şiddetin küresel bir problem olduğunu söyleyen İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, sırasıyla konuşmacıları takdim etti. İlk sözü alan Yalova İl Müftüsü Turgut Açari, “İslam’da Kadın” konusunu değerlendirdi. İslam dininin kadına birtakım haklar getirdiğini hep ifade etmekteyiz. Peygamberimiz, Veda Hutbesi’ni okurken ‘Ey insanlar, kadınların haklarına riayet ediniz, kadınlarınız size Allah’ın emanetidir. Sizin haklarınız olduğu gibi, kadınlarınızın da sizin üzerinizde haklarınız vardır’ ifadelerini kullanmıştır. Bugün bildiğimiz anlamda kadınlar için yaşama, eğitim, eşitlik, hürriyet ve mülkiyet haklarının tamamı o dönemde getirilmiştir. Ayetlere baktığımızda da yaratılışta, gayede, çalışmada, din hizmetinde, hak ve vazife konularında eşitlik olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Yalova İl Müftüsü Turgut Açari’nin konuşmasını tamamlamasının ardından YÜKAM Müdürü Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay da “Dünyada ve Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Şiddet kelimesinin etimolojik kökenini anlatarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Oktay, “Şiddet olumsuz çağrışımlar yaptıran bir kelimedir. Bir insan hakları ihlali olan kadına yönelik şiddet, ekonomik koşullar, eğitimsizlik ve kötü aile koşulları, alkol ve uyuşturucu kullanımı, kitle iletişim araçlarından etkilenmek ve silahlara kolay ulaşabilmek gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı. Kadına yönelik şiddetin türleri ve etkileri hakkında da bilgi veren Oktay, şiddete başvuran kişilerin ortak özelliklerini ise, kıskançlık, eşinin davranışlarını kontrol etme isteği, kendi ihtiyaç ve isteklerinin daha önemli olduğuna inanma, alınganlık, gerçekçi olmayan beklentiler, düşük benlik algısı ve ani duygusal patlamalar olarak sıraladı. Prof. Dr. Oktay son olarak dünyada kadına şiddete ilişkin verilerini de katılımcılarla paylaşarak sözlerini noktaladı.
Panelin son konuşmasında ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Yalova İl Müdürü Faruk Uysal ise “Kadına Şiddetle Mücadeleye Yönelik Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Verdiği Hizmetler” hakkında bilgi verdi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kuruluş sürecini anlatarak sözlerine başlayan Faruk Uysal, “İl müdürlüğümüz, bünyesinde bulunan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi ve Kadın Sığınma Evleri ile faaliyetlerine devam etmektedir. Mağdur kadınlarımız, ilk etapta 6 ay süreyle kadın konuk evinde hizmet almaktadır. Ancak, mağdur kadınlarımız talep ederse bu süre uzatılmaktadır. Kadın konuk evinde barınma haricinde; harçlık, psikolojik destek, istihdam için İŞKUR’a ve mesleki kurslara yönlendirme, avukatlık ve kreş hizmetleri, sosyal, sanatsal ve spor faaliyetlerine yönlendirilme gibi imkanlar sağlanmaktadır. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezimiz ise 7 gün 24 saat açık olan bir kuruluştur. İlimizde 400 aile, sosyal ve ekonomik destek, 1600 aile ise engelli ve yaşlılara bakım desteği almaktadır. Bu desteklerin birçoğu ise kadınlara sağlanmaktadır” diye konuştu.