Yalova Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜKAM), Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yalova İl Müdürlüğü ile beraber Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Panel düzenledi.
YÜKAM Müdürü Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay’ın moderatörlüğünü yaptığı Panele Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi İlyas Akyüzoğlu, Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Anıl Kalyoncu ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Eski Müdürü Sevcan Ayan Kocabaş konuşmacı olarak katıldı.
Kadına yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlâli olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay, fiziksel, ekonomik, duygusal ve cinsel boyutları olan bu olgunun sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli sorunlarından biri olduğunu vurguladı. Birleşmiş Milletler’in verilerine göre dünyada kadınların yüzde 35’inin hayatlarının bir döneminde eşlerinden/erkek arkadaşlarından fiziksel ve/veya cinsel şiddet gördüklerini, bazı ulusal çalışmalarda da bu oranın yüzde 70’lere çıktığını belirten Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay, “ İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamaları doğrultusunda Türkiye’de 2019 yılının ilk 10 ayında 124 bin 521 aile içi ve kadına yönelik şiddet olayı gerçekleşti. 70 bin 897 kişi hakkında koruyucu tedbir kararı verildi. Bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre 2 kat artış gösterdi” ifadelerini kullandı.
“Caydırıcı Cezalar Gerekiyor”
Daha sonra söz alan İslami İlimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İlyas Akyüzoğlu ise “Kadına Karşı Şiddet Sorunlarına İslami Çözüm Önerileri” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. İslam’ın, kadının erkekle aynı özden yaratılmış olduğunu kabul ettiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Akyüzoğlu, kadına karşı şiddet konusu ile ilgili olarak da Kuran-ı Kerim’in belli bir türe veya cinsiyete özel bir yaklaşımı söz konusu olmadığını fakat bu konuya bireye karşı işlenen suçun niteliği ve bu niteliğe takdir edilen yaptırımlar açısından yaklaştığını belirtti. Konuşmasında Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)’in özel yaşamından örnekler de veren Akyüzoğlu, Peygamber ahlâkının öncelikli olarak topluma anlatılması ve benimsetilmesi gerektiğini belirtti. Son olarak şiddetin ve cinayetin sadece eğitimle ortadan kaldırılamadığından söz eden Dr. Öğr. Üyesi Akyüzoğlu, şiddet olaylarının asgari düzeye çekilmesi için eğitimin yanında yasaklamaların ve caydırıcı cezaların da olması gerektiğinin altını çizdi.
Öğrencilerin de yoğun ilgisi ile gerçekleşen Kadına Karşı Şiddet Paneli, Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Anıl Kalyoncu’nun konuşması ile devam etti. Kadına yönelik şiddetin etkilerinden ve sonuçlarından bahsederek konuşmasına başlayan Nurten Anıl Kalyoncu, Kadın Meclisi’nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Kadın Meclisi olarak kadınların güçlendirilmesi için bir dizi çalışma yürüttüklerini belirten Kalyoncu, bu amaç doğrultusunda köylere kadar gittiklerini, evlilik öncesi aile eğitimleri ve eş eğitim programları düzenlediklerini, çocuk evliliklerine engel olmak için de proje yürüttüklerini söyledi.
Panelde son olarak söz alan Sevcan Ayan Kocabaş, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede 6284 Sayılı Kanun ve Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi(ŞÖNİM) Hizmetleri” başlıklı sunumunda kadına yönelik şiddete ilişkin genel bir çerçeve çizdi. 6284 sayılı Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi hakkında da bilgi veren Sevcan Ayan Kocabaş, ŞÖNİM işlevlerinden de söz etti. ŞÖNİM’lerin sadece kadınlara değil erkeklere de hizmet verdiklerini söyleyen Ayan Kocabaş, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen Kadın Destek Uygulaması’nı (KADES) tanıtarak sözlerini noktaladı.