Yalova Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜKAM), Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yalova İl Müdürlüğü işbirliği ile Yalova Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonunda ‘Evlilik Öncesi Eğitim’ konulu panel düzenlendi. YÜKAM Müdürü Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay’ın moderatörlüğünü yaptığı Panele Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Anıl Kalyoncu ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yalova İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Merkezi’nde görevli Sosyal Hizmet Uzmanı Selva Şengül konuşmacı olarak katıldı.
İlk olarak ailenin toplumun en küçük birimi olduğunu ve çeşitli tanımlarının yapıldığını söyleyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay: “Türk Dil Kurumu’na göre aile; evlilik ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar ve kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birliktir. Bir başka tanımda ise “aynı soydan gelen veya aralarında akrabalık ilişkileri bulunan kimselerin tümü” olarak belirtilmiştir. Tanımı nasıl yapılırsa yapılsın aile kurumu toplumsal yapıyı oluşturur. Huzurlu ailelerde hem mental hem de fiziksel açıdan sağlıklı yetişen bireyler sağlıklı toplumları oluştururlar. Dolayısıyla mutlu evliliklerin oluşturduğu aileler mutlu toplumları oluşturmaktadır.” diye konuştu.
“Yalova’da Boşanma Oranı Yüksek”
Daha sonra söz alan Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Anıl Kalyoncu evlilik öncesi aile eğitimlerine ilişkin çalışmalarını anlattı. Yalova’nın boşanma oranının en yüksek olduğu iller arasında yer aldığını belirten Anıl Kalyoncu: “Parçalanmış aileler çağımızın vebası olacak şekilde önemli bir sosyal sorunun teşkil etmektedir. Televizyondaki bazı programlara baktığımızda bazı değerlerimizi hiçe sayan bölümleriyle ailelerin çöküşünde rol oynadığını görüyoruz. Yalova boşanma oranının en yüksek olduğu iller arasındadır. Bunun sebeplerini araştırmak istedik ve bir projeye başladık. Sorunun sadece çiftlerde olmadığını gördük. Çiftlerin, ‘sizinkiler böyle’, ‘bizimkiler böyle’, ‘annenler böyle’, ‘babamlar böyle’ diye birbirlerini çok yıprattıklarını fark ettik. Bu yüzden projenin adını “Sizin Ev, Bizim Ev” koyduk.” ifadelerini kullandı.
Doğru Bir Evlilik İçin…
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yalova İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Merkezi’nde görevli Sosyal Hizmet Uzmanı Selva Şengül ise toplumda sağlıklı evliliklerin çoğalmasına katkıda bulunmak amacıyla geliştirilen ‘Evlilik Öncesi Eğitim Programı’ çerçevesinde katılımcılara bilgilendirme yaptı. Katılımcıların evlilik öncesi dönemde ikili ilişkileri, eş seçimi, evlilik ve ebeveynliğe dair farkındalık sağlamaları, sağlıklı bir evlilik ilişkisinin gerektirdiği becerileri ve evlilik kalitesini zenginleştirecek, aile bağlarını kuvvetlendirecek becerileri kazanmaları hedeflenen eğitimde, evliliğin ilk yıllarında başarılması gereken gelişimsel görevler ve sağlıklı çift ilişkisinde temel faktörler açıklanarak çatışmaya sebep olan faktörler ve çatışma çözme yollarının önemi vurgulandı.